Sastojci 4 osobe
oko 600ml bolonjez umaka ( kojeg ste jučer prethodno kuhali uz špagete ali može i kupovni)
150-250ml može a ne mora ; sosa od rajčice -začini dodatno
250g sira trapista a dodatno i sira u listićima može
kore za savijače
BIJELI UMAK
ulje i pravi maslac za zapršku
brašno
voda i 200 ml vrhnja za kuhanje
začini: sol/papar češnjaka malo tko voli
Priprema
1.
CRVENI SOS - Znači odsada kuhate više bolonjeza dan prije da bi drugi dan imali ove brze lazanje (*no možete raditi varijacju s gotovim umakom, a ako u njemu nema mesa sameljite salamu pileća prsa ili npr. šunku u ovitku).
Taj jučerašnji ostatak umaka razrijedim dodavanjem sosa od rajčice i dosolim ako treba no to sada ovisi koliko u osnovni recept bolonjeza inače dodajete rajčice, ako je bogat rajčicom i imate ga dovoljno ok...radim ovo na hladno - minuta posla. (začini mogu biti i kupovna smjesa za lazanje ili blonjez ili što god vama prija)
2.
BIJELI SOS - U posebnom loncu skuham 700-1000ml bijelog umaka, na ulju s maslacem (50-100g) popržim 3-4 žlice brašna, dolijem vode, vrhnje za kuhanje i začinim. Ne treba biti gusto. Vi možete i s mlijekom raditi bešamel.
3.
SLAGANJE - U dublji manji lim (ja sam ovdje na slici imala veći lim pa sam dobila niže lazanje) stavite papir za pečenje i 3 sloja kora iskrojenih onako po limu, kore premažite kistom običnom vodom lagano, prelijte sa 1/3 rajčica nadjeva, poklopite sa 2 kore, opet možete lagano vodom premazati pa stavite bijeli nadjev i malo sira po njemu, tako ponavljati još 2x crveni-bijeli nadjev, završiti sa korom koju ćete premazati zadnjim ostatkom bijelog umaka,no prije toga sam sve bočne suhe dijelove kora presavila prema dnu pod nadjevene kore da ne bude suhih rubova... ja složim i sir u listićima topivi na vrh pa potom ribani sir...i spremno je za pečenje...150-170 ... 20-30 min
Posluživanje
Ovo je bilo ukusno i drugi dan, a toplo posebno meko a kompaktno :)
Izvor : coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar